HBWEB • BLOG • HBWEB • BLOG • HBWEB • BLOG • HBWEB
www.pcnetsol.com
www.hbweb.hu
HBWEB CÍMLAP » 
BLOG CÍMLAP » 

BLOG.HBWEB.HU
2009. szeptember 30.
Jerzy Popiełuszko [1947-1984] emlékezetére
   Pár éve láttam egy amerikai dokumentum-játékfilmet. A film egy negyedszázada megtörtént, tragikus, de mégis felemelő történetet dolgozott fel: a lengyel Jerzy Popiełuszko (ejtsd: jezsí popjeúskó), Alek atya munkásságát és brutális, vértanú halálát, kivégzését. Christopher Lambert nagyszerű alakításában megismerhettük a közelmúlt egy igazi hősét és azt a többek által vissza-visszasírt kegyetlen, irgalmatlan világrendet, amely se Istent, se Embert nem ismert, nem tisztelt. 
   Mert mindig oda küldik a legerősebbet, a legtisztábbat, ahol legnagyobb a nélkülözés és a szenvedés.

   Huszonöt éve, 1984. októberének végén, egy szürke délután a virrasztó és érte imádkozó, aggódó hívei szívébe, mint egy-egy tőr hatolt a hír: megtalálták Popiełuszko atya holttestét. 

   A tizenegy napja eltűnt 37 éves lengyel katolikus pap egész életútja csípte a regnáló rezsím fenntartóinak szemét. Már második éve prédikált a hazájáért, lánglelkű példabeszédeiben bíztatta a munkásosztályt az igazságért folyó küzdelemre, lehetőségeit is túlszárnyalva kiállt a „Solidarność” (szolidaritás) mozgalom mellett. A hatalom nem maradt „hálátlan”: az 1981-ben bevezetett általános szükségállapoton túl Popiełuszko-t sorozatos betörésekkel, megfigyeléssel, hamis perrel, letartóztatásokkal, autóbalesetekkel próbálta megfélemlíteni. Eredménytelenül. Alek atya elszántsága nőttön-nőtt, megelőzendően a fizikai attrocitásokat ő maga is edzette testét: bokszolt. 
   A film tanúsága szerint titkosrendőrökkel figyeltették minden lépését, a hatalomhoz hűséget fogadott békepapokból kinevezett egyházi vezetőség pedig nem győzte őt áthelyezgetni kisebb és még kisebb plébániákra. Hasztalanul. 
   A negatív főszereplő, a rezsímhez hű, azt nem csak hivatalból, hanem mániákusan is szolgáló SB-ügynök életén át is követhetjük az évekig tartó lengyel forradalmat. A pribék életében összefonódik a sötét akarat az üldözési mániával. Családja viszont titkon Szentmisékre jár, gyermeke hitet tanul. A film szerint ez adta neki a végső lökést ahhoz, hogy Popiełuszko-t elsöpörje a föld színéről.

   Október 19-én késő este Bydgoszcz-ról hazafelé az Atya autóját rendőri segédlettel megállíttatta és közúti ellenőrzés ürügyén Popiełuszko-t letartóztatta. A lincselést ott és akkor társával megkezdte. Miután a sokszoros ütlegelések és rúgások hatására Alek atya sportos, erős szervezete „nem
óhajtott még elpusztulni”, a félholt áldozatot összekötözték és a Wlocławek melletti duzzasztóba dobták.

http://www.youtube.com/watch?v=zAzjPpuRX5M

   A hívek tizenegy napnyi reménysége foszlott szét, amikor megtalálták a felismerhetetlenségig roncsolódott, meggyalázott holttestet. Csendes, 250 ezres méltóságteljes tömeg kísérte utolsó útjára, lélekben az egész ország mécsest gyújtott. A lengyel nép és Európa szerencsésebbik fele egy emberként állt megrendülve a könyötrelen eset előtt, gyászolva a legfrissebb vértanút.

http://www.youtube.com/watch?v=vzFHpqVawoU

   A Szolidaritás mozgalom felerősödött, a hatalom meghátrálásra kényszerült. Rövidesen a kommunista rezsím kénytelen volt megnevezni és a zúgolódó nép csitítására feldobni a kegyetlen és könyörtelen gyilkosság vádlottját: a negatív főszereplő SB-ügynököt, aki váltig állította, hogy nem akarta megölni az atyát, csak „móresre akarta tanítani”. Halála „csak üzemi baleset” volt. 
   Akkor is rebesgették már, hogy nem egy elfuserált, őrült ügynök magánakciójával állunk szembe, akit a látszat kedvéért beáldoztak, akit gyilkosságért el is ítéltek. A szálak sokkal feljebb futnak: az ügynök pere csupán arra szolgált, hogy eltussolják a magas rangú politikusok, főképp a párt főtitkára, Wojciech Jaruzelski érdekeit, esetleges utasításait.

   Történészek egybehangzó véleménye szerint az is lehetséges, hogy a kivégzési parancs egyenesen a Kremlből érkezett, ugyanis Moszkvát egyre jobban aggasztotta a lengyel katolikus egyház és a lengyel származású pápa, II. János Pál növekvő kommunistaellenes befolyása. Popiełuszko meggyilkolása valószínűleg az egyház, főként a hívek megfélemlítését szolgálta; figyelmeztetés volt: hogy jobb, ha az egyház kimarad a poltikából.
   Tudni vélik azt is, hogy a halál nem a duzzasztóban állt be, hanem jóval hamarabb. A lengyel bizottság bizonyítékokat talált arra, hogy Popiełuszko atyát a Varsótól 50 km-re északra fekvő Kazun melletti szovjet támaszpontra hurcolták, és csak napokkal később ölték meg, a spanyol inkvizíciót is meghazudtoló kegyetlenséggel. Ezt támasztják alá a holttesten talált sérülések, amelyek nem származhattak „csak” ütlegeléstől, rúgásoktól; sokkal komolyabb és brutálisabb megkínzatások közepette adta vissza lelkét Teremtőjének Alek atya.

   A lényeg és a tanúság nem az, hogy személy szerint ki kínozta meg, ki okozta testének fizikai halálát hanem az öröksége, amelyet nem szabad
felednünk. Esetlen fogalmazásom helyett hadd idézzem erről Márai Sándor idevágó, örökérvényű szavait:

„Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak kirabolnak, meggyaláznak? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek? Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, és ezért jó volt az is amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az üggyel. Az ügy igazával, mert meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek. Vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak. Elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet szolgálsz. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben. De nincs alku sem!”

   Úgy tűnik, még mindig szüksége van emberiségünknek vértanúkra…

Források, kapcsolódó oldalak: 

To kill a priest / Megölni egy papot (film, USA; 1988)
Wolność jest / Bennünk a szabadság (film, Lengyelország; 2009) 
A KGB-nek köze lehetett Jerzy Popieluszko meggyilkolásához /Magyar Kurír 2008.
„Győzd le a rosszat jóval” – Jerzy Popieluszko / Magyar Kurír 2004.

BLOG CÍMLAP » 



E-mail
Közreműködésed és megtisztelő figyelmed köszönöm!
HBweb.hu | balint.cyberhungary.net
Az oldalt Hajtó Bálint készítette
© 2009 • HBweb.hu || balint.cyberhungary.net || PCNetsol.com