HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB
www.pcnetsol.com
www.hbweb.hu
HBWEB CÍMLAP » 
HÍREK-BESZÁMOLÓK CÍMLAP » 

Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!

A Pöstlingbergbahn 1898-2008

   2009-ben Linz Európa egyik kulturális fővárosa. Többek közt ennek apropójából felújították Földünk legmeredekebb adhéziós vasútját, a Pöstlingbergbahn-t. 
   A város fölé magasló, 539 méter magas dombra (hegyecskére) vezető 4,1 kilométer hosszú vasutat 1898-ban nyitották meg és azóta, 2008-ig szinte változatlan formában és tartalommal üzemelt. 
A közlekedést kicsi kéttengelyes, 1000 mm-es nyomközű motorkocsikkal látták el. 
A kis villamosok munkanapokon napközben 20, esténként 30 percenként közlekedtek 10-15 km/h sebességgel. A vonaljegyek és a napijegyek nem voltak rá érvényesek. 
   A villamosokat megfutamodás ellen különleges fékrendszerrel szerelték fel, amely oldalról marokszerűen körülölelte a sínszálakat és biztonságosan rögzítette a járműveket. Ez szolgált vészfékként is, ezért a pálya teljes hosszában összefüggő sínfolyam volt, amely különleges kialakítású, eltolható tősínes váltók alkalmazását tette szükségessé. 

A Pöstlingbergbahn 2009-től
   A felújítást 2008. március 24-én kezdték meg és 2009. május 30-án adták át az utasoknak a megújult, átalakított és kibővített Pöstlingbergbahn-t.
A felújítás során a városi villamosokkal egységesítették a nyomtávot: 1000-ről 900 mm-re szűkítették, valamint összekötötték vonalát Urfahr végállomáson a 3-as villamoséval. 
   A fékrendszerből korábbi biztonsági elemeket száműzték, ugyanis az új beszerzésű járműveket megfutamodás ellen a mágneses sínfékkel meg lehet óvni. 
A járműparkot is lecserélték: a korábbi kis kéttengelyes kocsikat e célra gyártott 3 db, háromrészes, alacsonypadlós modern, de régies, bohókás küllemű és fapados villamosokkal váltották fel. 
A kis villamost a 3-as vonalon a Városházáig meghosszabbították és a hálózatba integrálás jegyében 50-es viszonylatszámmal látták el. 
   A felújítás teljes egészében 35 millió €-ba került.

Außer Pöstlingbergbahn – a negatív példa
   Azaz kivéve a Pöstlingbergbahn-t. Ezt olvastam elszontyolodva a Linz Maxi becenevű napijegyemen.
Miután az osztrák adófizetők és Linz városa 35 millió €-t áldoztak e nemes célra és beillesztették a tömegközlekedési hálózatba e különleges vasutat, hadd boncolgassam az árnyoldalt is:
   1. Az „50-es villamos” mind nyomtávját, mind egyéb műszaki paramétereit tekintve megfelel a linzi villamosközlekedés követelményeinek, mégis végállomása csak a belváros amúgy impozáns északi határa. Remélem, a későbbiekben nem zárkóznak el a további, akár a Főpályaudvarig történő tovább közlekedtetésétől sem.
   2. A kocsik befogadóképessége több, mint kétszerese a korábbiaknak. Való igaz, hogy a régebben sem a tömeges utazás volt jellemzője e vonalnak, de ha egyszer már fejlesztünk, akkor előre meneküljünk. Ezzel ellentétben sűrűséget 20 percről a városi közlekedés lélektani határán túl, teljes üzemidőben 30 percesre ritkították. 
   3. Außer Pöstlingbergbahn – mint írtam feljebb. Hiába vettem meg a teljes hálózatra és az összes zónára érvényes „Maxi” napijegyet, utam céljára külön kellett áldoznom néhány Eurót. Sem a vonaljegyek, sem a napijegyek nem érvényesek ugyanis erre a vasútra. Kérdem én: hol marad ilyenkor a tarifaegyezség, a hálózatba integrálás. Mekkora gesztus lett volna kiterjeszteni legalább a „Maxi” bérletet a Pöstlingbergbahn-ra. Talán több utasa is lenne Linz egyik turistavonzó különlegességének.
   4. Menetrendszerűtlenség: dícséretes, hogy az önálló, hegyi szakasz menetrendszerűsége és a vonattalálkozások operatív áthelyezése felett számítógép őrködik. Ottlétem alatt fordult elő, hogy a hegymeneti vonat valamiért késett. Hagen nevű kitérőben vártam a vonattalálkozást és arra lettem figyelmes, hogy a völgymeneti vonat 3 perccel korábban megérkezett. Rövid, alig egyperces tartózkodást követően szabad jelzést kapott és a menetrendi, meghirdetett indulás előtt (!) két perccel el is hagyta a megállóhelyet. 30 perces követésnél ez megengedhetetlen. Pláne, hogy a hegymeneti vonat késése nem csak 6 perc volt, hanem 14, úgyhogy nem ezen a két percen múlott volna. 

Hasonlatosság a Fogas-projektünkkel
   Mint az ismeretes, Fővárosunk is hasonló, bár nagyobb kaliberű fejlesztésbe készül belevágni fejszéjét. A Fogaskerekűnket lenne kívánatos átalakítani, hibridjárművekkel üzemeltetve és meghosszabbítani a Moszkva térre illetve a Normafára. A projektum számos eleme kísértetiesen hasonlít a linzi modellre, van, amit „hardver-oldalról” ildomos is lenne átvennünk belőle. 
Viszont semmiképp se érezzük követendőnek a tarifaegyezség hiányát, a kapacitás növekedésével egyetemben a ritkítás ötletét és az egyéb félmegoldásokat!
HBweb • 2009. június 27.
Kapcsolódó oldalak:
FG090134 (Linz - Pöstlingbergbahn 2008-ig)  / HBweb Fotogaléria
FG0901342 (Linz - Pöstlingbergbahn 2009-től)  / HBweb Fotogaléria
Városköz.Blog.Hu
Indóház Online


E-mail
Közreműködésed és megtisztelő figyelmed köszönöm!
HBweb.hu | balint.cyberhungary.net
Az oldalt Hajtó Bálint készítette
© 2009 • HBweb.hu || balint.cyberhungary.net || PCNetsol.com