HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB
www.pcnetsol.com
www.hbweb.hu
HBWEB CÍMLAP » 
HÍREK-BESZÁMOLÓK CÍMLAP » 

Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!

A vasúti közlekedés deformja
   2009. december 13-án, vasárnaptól 842 kilométerrel szűkül a hálózata a vasúti közforgalmú személyszállításnak Hazánkban (700 km normál- és 142 km keskeny nyomköz). A közlekedésért (épp) felelős döntéshozók átvilágítva a jelen helyzetet, benne kitörési pontokat nem találva az alábbi döntést hozták:
   A 2009/2010-es menetrendi esztendőben 29 és fél vasútvonalra nem rendelik meg a személyszállítást. Kajánul hozzátették, hogy aki óhajtja, kizárólag üzleti alapon, a saját kockázatára járathat rajtuk akár személyvonatokat is, de aki egy kicsit is járatos a közforgalmú személyszállítás jogszabályaiban, az tudja, hogy ez az út nem járható. Egy szó, mint száz, az alábbi mellék- és fő(!) vonalakon 2009. december 12-e után nem közlekednek személyvonatok.
   Nap-mint-nap ellentmondásos hírek látnak napvilágot: például november 23-án, a menetrendváltás előtt 20 nappal a Vasutasok Szakszervezete diadalittasan közölte: „a KHEM 2010-re további két, keskeny-nyomközű vonalszakaszon (Kecskemét-Kiskunmajsa és Törökfái-Kiskőrös) megrendelte a közszolgáltatást”. (Forrás: Vsz.hu
   Azóta kidrült, hogy a hír nem igaz, a KHEM foggal-körömmel ragaszkodik minden egyes bezárásra ítélt vasúti kilométeren a vonatmentességhez. (Forrás: Iho.hu) Nem árt megjegyezni, hogy ezzel szemben az autóbuszos párhuzamosságok, a 22 volán-kiskirályság (azaz 22 darab, egymástól teljesen függetlenül, l'art pour l'art módon, dölyfösen uralkodó zártkörűen működő részvénytársaság) piaci részesedését, idejét múlt, pazarló működtetését továbbra is fenntartják.
Grafika: Vlaky.net
1 HEGYESHALOM - RAJKA
A KHEM 2009. december 6-i döntése alapján minimális személyvonati közlekedést itt mégis megrendel.
Egyvágányú FŐVONAL, villamosított, 13km, 12 vonatpár
   A Budapest-Bécs, közép-Európa egyik legfontosabb vasúti fővonalának nyúlványa, amely Pozsony felé ágazik el. Korábban jelentős tranzitforgalommal ékeskedett, a nemzetközi gyorsvonatok zöme is ezt a vonalat választotta Budapest és Pozsony között. Szerepe csökkent: a pozsonyi "tiszteletkörök" miatt a Budapest-Párkány-Érsekújvár-Pozsony vonal gyorsabb eljutást biztosít a nemzetközi Euro City vonatok számára. Belföldi hivatás- és egyéb forgalma is jelentéktelen, hisz Bezenye és Rajka települések kiszolgálása inkább közúti oldalról van megoldva. Tágabb szemlélettel, szélesebb látókörrel megáldott közlekedésmérnökök és szakpolitikusok látják maguk előtt a pozsonyi központú, Hegyeshalmot és Mosonmagyaróvárt kiszolgáló Eurégió forgalmat, hisz nincsenek már gyakorlatilag határok, de a döntéshozók, valamint a magyar és szlovák politikai élet ingerküszöbét ez nem ütötte meg.
   A vonalon a teherforgalom megmarad. A nyári időszakban várhatóan az Amicus nemzetközi gyorsvonat továbbra is Rajkán lép majd be Hazánkba. Érdekes helyzet fog előállni: határpont Hegyeshalom állomás lesz, de a mozdonycsere az időszükségletével együtt a díjszabásilag nem létező Rajka állomáson lesz. Biztos, hogy jó döntés volt...?
Pótlása: autóbuszjáratok:
Hegyeshalomból: 5:15, 17:15.
Rajkáról: 6:20, 19:20.

3 ESZTERGOM-KERTVÁROS - ALMÁSFÜZITŐ
Egyvágányú, 38km, 6 vonatpár +2 munkanapi betétjárat
   A Budapest-Esztergomi vonallal korábban szimbiózusban élő Duna menti, főként helyi utazási igényeket és az ipartelepeket árúval ellátó
mellékvonal szerepe is sokat csökkent az elmúlt években. Emlékszünk a 2003. január 23-án bevezetett "szükségállapotra"? Amikor a Bz motorkocsik zömét le kellett állítani tengelyrepedés okán? Akkortájt ezt a vonalat is szíven ütötték az intézkedések. Már októbert írtunk, amikor újraindultak ott a személyvonatok annak ellenére, hogy hónapokkal korábban már rendelkezésre állt annyi üzemképes motorkocsi, hogy a forgalmat ellássák.
   A 2-es vonal mostohatestvérévé züllesztett Dunamenti vicinális legfőbb kincse napjainkban az esztergomi Suzuki-gyár szállítási igénye. Emiatt
a vonalon az elmúlt években többször is végeztek felújítási munkálatokat, a pálya állapota jónak mondható. 2004-ben, amikor a 2-es vonal személyvonati közlekedését felsrófolták, kísérletképp, odafigyelve az addig vonattal ki nem elégített utazási igényekre, a Siemens Desiro motorvonatok csúcsidőszakban közvetlen kocsit továbbítottak Süttőre. Napjainkra ezek a közvetlen vonatok már „közvetettre” devalválódtak, de népszerűségük töretlen. Ezeken felül viszont a nap jelentős részében a helyi utasszám radikálisan csökkent. 
A vonalon a tranzit teherforgalom (Suzuki-vonatok) megmarad.
Pótlására a KHEM szerint elegendők a Vértes Volán jelenlegi
Tatabánya-Esztergom járatai.

5 SZÉKESFEHÉRVÁR - KOMÁROM 
Egyvágányú FŐVONAL, 82km, 5 vonatpár +2 betétjárat
   A Fővárost elkerülő, tranzitforgalom, valamint üzemzavarok esetén (akár hadászati célokból is) stratégiai fontosságú fővonalunk. Helyi és interregionális forgalma valóban megcsappant, ennek oka lehet, hogy 2007. március 4-től Kisbér állomáson már nincs hova csatlakozni, hisz akkor szüntették meg a Tatabánya- Környe- Kisbér- Veszprémvarsány- Pápa vasútvonalon a személyszállítást. A kitűnő állapotú, vonali lassújelektől mentes (!!!) 80 km/h sebességre tartósan alkalmas fővonalnak a VEKE az országos ütemes menetrendi koncepciójában is jelentős szerepet szánt: a Komárom- Székesfehérvár- Sárbogárd- Szekszárd- Bátaszék- Baja útirányú sebesvonatok közlekedésének egyik alappillére ez a vonal. A vonalon naponta több pár tehervonati közlekedik. Biztos, hogy jó döntés volt...?
Pótlása: autóbuszjáratok:
Székesfehérvárról: 5:45, 10:00, 15:00, 18:00.
Komáromból: 5:50, 8:10, 16:10, 20:10.

11 GYŐR - BAKONYSZENTLÁSZLÓ - ZIRC - VESZPRÉM
Egyvágányú, részlegesen szünetel majd 21km; Győr- Bakonyszentlászló között 9, a Cuha-völgyében munkanapokon 4, hétvégén 5 vonatpár
Zirc és Veszprém között csak pénteken és hétvégi napokon közlekednének a személyvonatok.

   Hazánk egyik legszebb, vadregényes vasútvonala, amelynek megszüntetése, illetve részleges üzemszünete már 2006-ban is létkérdésnek számított a minisztériumi berkekben és tanácsadóik körében. Ennek dacára jelenkorunk civil összefogásának jelképévé is vált: helyi civilek, önkormányzatok, országos szakmai szövetségek, kirándulók tiltakoztak, és nem kisebb személyiség, mint Sólyom László Köztársasági Elnök állt a vonal megmaradásáért küzdők csapatába. A folyamatos tiltakozások, akciók és kora tavasztól késő őszig 5-6 kocsis tömött vonatok ellenére a pusztítás szele folyton-folyvást megcsapja e vonalat. Ez a vasútvonal nem kezelhető egységesen, hisz feladata is igen sokrétű.

   Győr- Győrszabadhegy- Pannonhalma- Veszprémvarsány- Bakonyszentlászló között jelentős a hivatásforgalom, hisz ez a térség Győr agglomerációja. Ezt a feladatát kiegészítve a Kisalföld Volán helyközi autóbuszjárataival kitűnően el is látja. Távlati tervekben szerepel e szakasz felújítása, némi nyomvonal-korrekcióval nagy kapacitású elővárosi vonallá fejlesztése.

   Bakonyszentlászló- Vinye- Porva-Csesznek- Zirc: Színtiszta kirándulóvonal, illetve kismértékben az interregionális hivatásforgalomból is kiveszi a részét. Nem jelentős, de meg kell említeni, hogy Vinyének egyetlen "épkézláb" tömegközlekedési kapocsolata a külvilággal. A Cuha-völgyében kanyargó vonal szép időben kora tavasztól késő őszig a menetrend szerinti és a különvonatokkal ezerszámra ontja a kirándulókat a Bakony szívébe. Ha a minisztérium és a vasúttársaság által hitelesnek ítélt átlagos utasszám-adatok helytállóak lennének, akkor télen, vagy esős, cudar időben vonatonként mínusz néhányszáz utasnak kéne utaznia. Természetesen teljesen üres vonattal arrafelé még zord időben sem találkozhatunk.

   Zirc- Eplény- Veszprém: A jelenlegi, a Minisztérium adatai szerint 58 autóbusz járatpár mellett a vonat ezen a szakaszon - érthetően - labdába se rúghat. Ennek ellenére mégis indokolt lenne a megtartása, hisz a Cuha-völgyébe térő  és onnan hazatérő túristáknak a zsákvonal-jelleg nem vonzó. Ez a helyzet szembe is fordul az Európai Unió kínálati szolgáltatás felé hajló és terelő irányelveivel. A Minisztérium döntött: Zirc és Veszprém között csak pénteken és hétvégi napokon közlekednének a személyvonatok. Biztos, hogy jó döntés volt...?

Pótlására a KHEM szerint elegendők a Volán-társaságok jelenlegi járatai.

22 KÖRMEND - ZALALÖVŐ
Egyvágányú, 23km, 8 vonatpár
   Vitatott jelentőségű és fontosságú vasútvonal. Jelen helyzetben egy alacsony pályasebességgel járható, csak tengődő személyforgalomból „élő”, két fővonalunkat összekötő mellékvonalunk. Stratégiai szerepe hamarosan felértékelődhet (emlékszünk: amivel tiltott, határozottan tiltott foglalkozni),  ugyanis 2010. nyarán átadják villamos vontatásra a Zalaegerszeg- Zalalövő- Őrihódos nemzetközi fővonalat, valamint nem sokkal rá szintén villamos energia fogja hajtani a GySEV Szombathely- Körmend- Szentgotthárd között haladó vonatait is.
   Nem beszélve arról, hogy ha a GySEV nyugat-magyarországi terjeszkedése megvalósul, ennek a vonalnak összekötő szerepe és szükségessége nem
lehet kérdés tárgya. 2009. december 13-tól viszont megszüntetik rajta a személyszállítást.
Pótlása: autóbuszjáratok, a Vasi Volán meglévő járatain túl:
Körmendről: 5:15, 17:15
Zalalövőről: 6:35, 18:35.

37 SOMOGYSZOB - BALATONSZENTGYÖRGYI ELÁGAZÁS
Egyvágányú, 53km, 5 vonatpár
   A valaha szebb időket látott Keszthely- Balatonszentgyörgy- Marcali- Somogyszob- Nagyatád- Barcs vonal lezüllesztett maradványa. Jelentősége a települések elnéptelenedése miatt csökkent, az alacsony pályasebesség és a ritka vonatközlekedés elfogyasztotta az utasok zömét. Egyik nevezetessége, hogy Mesztegnyő állomásáról indul keddi és pénteki munkanapokon a belső-Somogyba a SOFA Zrt. kezelésében lévő Mesztegnyői Kisvasút, amely további léte épp oly bizonytalan, mint a „nagy testvéré”.
Pótlása: autóbuszjáratok:
Keszthelyről: 6:25, 9:25, 12:25, 15:25, 18:25
Marcaliból: 5:00, 8:00, 11:00, 14:00, 17:00
Somogyszobról: 5:00, 6:30.

39B BALATONFENYVES - SOMOGYSZENTPÁL
A KHEM 2009. december 8-i döntése alapján a személyvonati közlekedést itt mégis megrendeli.
Keskeny nyomközű, egyvágányú, 14km, 5 vonatpár.
! A vasútvonal megszüntetése, vagy tovább üzemelése a sorok írása idején még kérdéses !
   A Balaton-Nagyberki Gazdasági Vasút megmaradt nyúlványa hivatásforgalmat és kirándulóforgalmat lát el. Ez utóbbit a Balaton partja generálja, sajnos Somogyszentpál nem kínál látnivalót, ezt tetézi az összesen öt percnyi ott töltött idő. E kisvasút több pályázaton is indult, több, függőben lévő projekttel
büszkélkedhet. Sorsát pozitív irányba döntheti el, ha új, mai szemmel nézve kevésbé ésszerűtlen nyomvonalon, turista vonzó helyeket fűzne fel útja során. Az úthálózat elégtelen volta miatt autóbusszal csak Marcali felől közelíthető meg. A vasútvonal megszüntetése, vagy tovább üzemelése a sorok írása idején még kérdéses. Több felől hallani, hogy a vonatközlekedés más tulajdonossal és/ vagy más struktúrában fennmarad, bár valószínű, hogy
nem rögvest, december 13-tól. 

42 MEZŐFALVA - PAKS
Egyvágányú, 40km, 4 vonatpár +2 betétjárat.
   A Millenium évében, 1896-ban átadott vasútvonal korábban csak helyi érdekek kiszolgálására épült. A Paksi Atomerőmű miatt átépített, nagy teherbírású és kitűnő minőségű pálya az erőmű zavartalan kiszolgálása érdekében elkerülte az útjába eső települések és Paks városának szívét. Ez és a ritka vonatközlekedés lett a veszte. Teherforgalma ugyan mindennapos, de nem jelentős (természetesen az továbbra is megmarad), személyforgalma viszont valóban elenyésző. Dunaújváros és Paks között viszonylag sűrű, elfogadható mértékű az autóbuszközlekedés, ezért a pótlást csak Mezőfalva és Dunaföldvár között tervezi a Minisztérium. 
Pótlása: autóbuszjáratok:
Mezőfalváról: 7:30, 12:00/13:30, 15:45
Dunaföldvárról: 8:35/9:35, 14:45, 19:05.

45 BÖRGÖND - SÁRBOGÁRD
Egyvágányú, 30km, 8 vonatpár.
   A teherforgalom számára is oly kedvelt észak-déli összekötő vonal műszaki állapota az utóbbi egy évben jelentősen romlott. Ennek okaként a pályavasút az M6-os autópálya építéséhez köveket szállító féléves intenzív tehervonati közlekedést említi. A pálya szinte végig 40km/h, versenyképtelen sebességgel járható. Ez a vonal egyébként is megérett a felújításra, a személyszállítási fejlesztések közt is nagy szerepet kapott volna (ld. az 5-ös vonalnál említett Komárom- Székesfehérvár- Sárbogárd- Szekszárd- Bátaszék- Baja útirányú sebesvonatokat). Ez a kitörési pont is meghiúsult a
közlekedési reform megalkotói jóvoltából... Biztos, hogy jó döntés volt...?
Pótlására a KHEM szerint elegendők a Volán-társaságok jelenlegi járatai.

47 GODISA - KOMLÓ
Egyvágányú, 19km, 8 vonatpár. 
   A valaha szebb napokat látott bányászvárost, Komlót köti/ kötötte össze a Budapest-Pécs fővonallal. Utasszáma csökkent, de még mindig
számottevő. A személyvonatok Sásdig közlekednek/ közlekedtek, csatlakozván a Budapest-Pécs között közlekedő InterCity és a Pusztaszabolcs-Pécs között közlekedő távolsági személyvonatokra. A pálya állapota közepesnek mondható, heti két tehervonatpár közlekedik rajta.
Pótlása: autóbuszjáratok:
Sásdról 5:05 7:05 13:05 15:05 17:05 19:05
Komlóról 6:15 8:15 14:15 16:15 18:15 20:15

64 PÉCS-KÜLVÁROS - PÉCSVÁRAD
Egyvágányú, 21km, 6 vonatpár.
   Baranya kelet-nyugati fővonalából ennyi maradt... Illetve ennyi sem... 
   1997-ben szüntették meg „ideiglenesen” a vonatközlekedést a kanyargós fővonal karbantartatlanul tengődő Pécsvárad- Palotabozsok szakaszán.
Hihetetlennek tűnt, hogy egy közép- és hosszútávon is mérvadó fővonalon egyik pillanatról a másikra és véglegesen megszűnhet a forgalom.
   A vonal jelentőssége visszaesett: „vakvágánnyá” vált, egyszerű mellékvonallá. Teherforgalma is 2004-ben megszűnt, az utolsó szénvonattal. Pécs városának előző vezetése a vasútvonal városi szakaszának közúttá alakításában látott fantáziát, ez ellen a vasúttársaság sem küzdött nagyon.
   A nem-kínálati menetrend, rapszódikus vonatközlekedés, csatlakozásmulasztás és a párhuzamos autóbuszközlekedés fejlesztése mind-mind hozzájárult a vonal feleslegessé válásához. Ne feledjük, hogy 2000-ben a Pécs-Pécsvárad vonat, Pécsvárad-Palotabozsok pótlóbusz, Palotabozsok-Bátaszék vonat tökéletes láncolatát egy rossz fodrász mintájára ide-oda nyiszálva megvágták: hol az egyik, hol a másik láncszemet törölték a menetrendből. 
   A Palotabozsok-Bátaszék szakaszon a 2003. január 23-i Bz motorkocsi leállítást követően nem indult újra a forgalom, de a szétszabdalt, összefüggéstelen menetrend, a palotabozsoki végállomásozások megmaradtak. 2007. március 4-én, a „vasútdeform” egyik előző ütemében a vonatpótló
autóbuszközlekedést megszüntették, a járatokat a Pannon Volán hálózatába olvasztották. 
   A dél-baranyai korridor bevégeztetett.
Pótlására a KHEM szerint elegendők a Pannon Volán jelenlegi járatai.

77 GALGAMÁCSA - VÁCRÁTÓT
Egyvágányú, villamosított, 15km, 7 vonatpár.

   A korábban helyi érdekű vasútként megépült vonalat a Budapestet elkerülő, észak-keleti tranzit teherforgalom számára villamosították. Helyi személyforgalma sosem volt igazán jelentős, de a Galga-vidékét és a régió központját, Vácot összekötvén mindig is volt helye a vasúti személyszállításban. A Vác-Aszód vonalon Vác és Vácrátót, valamint Galgamácsa és Aszód között továbbra is fennmarad a személyszállítás, csak Váckisújfalu és Kisnémedi marad vonattal ellátatlan.
Pótlása: autóbuszjáratok:
Aszódról: 5:35 6:35 8:35 9:35 13:35 14:35 16:35 17:35 19:35;
Vácról: 5:10 7:10 8:10 10:10 11:10 15:10 16:10 18:10 19:10.

87 SZILVÁSVÁRAD - PUTNOK
Egyvágányú, 34km, 4 vonatpár.
   „Nekézseny kis falu volt Eger és Putnok között, és tulajdonképpen itt ismerkedett meg Édesapám az Édesanyámmal. Akkor már a nagyszüleim meghaltak, és egy idős nagynénivel élt az Édesanyám együtt, és az Édesapám odakerült mérnökként. Ő építette az Eger és Putnok közötti vasútvonalat, amelyik gyönyörű, csupa töltés és csupa alagút, és tényleg olyan szép, hogy ha az ember vonaton megy, akkor az egyik oldalról a másikra szalad, hogy melyik vidéket nézze inkább. Erre mindig nagyon büszkék voltunk gyerekkorunkban, mert ha utaztunk, és az emberek élvezték, akkor mi nagyon odáig voltunk a büszkeségtől, hogy hát ezt a mi édesapánk építette.”
Szeleczky Zita (Forrás: Szineszkonyvtar.hu)
   Hazánk másik vasúti ékköve. Pár éve még külföldi vasútbarátok garmada látogatta meg nem csak az „alsó”, az Eger-Szilvásvárad szakaszt, hanem
ezt, a „felsőt” is. Magára hagyott, megyehatár által szabdalt, bonyolult vonalvezetésű, közúttal párhuzamosan alig futó vonal ez, a Szilvásvárad-Putnoki. Az igényekhez nem alkalmazkodó menetrend, a tűrhetőnél lejjebb szállított pályasebesség (15-20-40 km/h a pálya karbantartásának, szinten tartásának elmulasztása) megtette hatását itt is: gyakorlatilag elfogytak az utasok. 
   A vonal személyforgalma maradéktalanul a közúton nem pótolható, lehetséges (igaz, jelenleg vonattal ki nem használt) úticélok maradnak ellátatlanul. Biztos, hogy jó döntés volt...?
Pótlása: autóbuszjáratok:
Szilvásváradról 10:30 17:50
Putnokról 8:00 15:30

98 ABAÚJSZÁNTÓ - HIDASNÉMETI
Egyvágányú, 30km, 6 vonatpár.

103 KARCAG - TISZAFÜRED
Egyvágányú, 45km, 8 vonatpár.

107 SÁRÁND - LÉTAVÉRTES
Egyvágányú, 20km, 8/9 vonatpár.

113 NYÍREGYHÁZA - NYÍRBÁTOR
Egyvágányú, 38km, 9/10 vonatpár.


113 FEHÉRGYARMAT - ZAJTA
Egyvágányú, 25km, 8 vonatpár.

114 KOCSORD ALSÓ - CSENGER
Egyvágányú, 25km, 7/8 vonatpár.

117 OHAT-PUSZTAKÓCS - TISZALÖK
Egyvágányú, 65km, 4 vonatpár.

118 HERMINATANYA - BALSAI TISZAPART
Keskeny nyomközű, egyvágányú, 16km, 6 vonatpár.

119 HERMINATANYA - DOMBRÁD
Keskeny nyomközű, egyvágányú, 28km, 6 vonatpár.

126 KISSZÉNÁS - KONDOROS
Egyvágányú, 6km, 3 vonatpár.

127 VÉSZTŐ - KÖRÖSNAGYHARSÁNY
Egyvágányú, 32km, 5 vonatpár.

130 HÓDMEZŐVÁSÁRHELY - MAKÓ
Egyvágányú FŐVONAL, 34km, 6 vonatpár.

142 LAJOSMIZSE - KECSKEMÉT
Egyvágányú, 25km, 4 vonatpár.

148 KECSKEMÉT KK - KISKŐRÖS
Keskeny nyomközű, egyvágányú, 54km, 3 vonatpár.
„KHEM 2010-re további két, keskeny-nyomközű vonalszakaszon (Kecskemét-Kiskunmajsa és Törökfái-Kiskőrös) megrendelte a közszolgáltatást.”
Forrás: Vasutasok Szakszervezete
A hír sajnos nem igaz, a vonatközlekedés december 12-én megszűnik.

149 TÖRÖKFÁI - KISKUNMAJSA
Keskeny nyomközű, egyvágányú, 44km, 3 vonatpár.
„KHEM 2010-re további két, keskeny-nyomközű vonalszakaszon (Kecskemét-Kiskunmajsa és Törökfái-Kiskőrös) megrendelte a közszolgáltatást.”
Forrás: Vasutasok Szakszervezete
A hír sajnos nem igaz, a vonatközlekedés december 12-én megszűnik.

HBweb • 2009. december 9.
Kapcsolódó oldalak:

E-mail
Közreműködésed és megtisztelő figyelmed köszönöm!
HBweb.hu | balint.cyberhungary.net
Az oldalt Hajtó Bálint készítette
© 2009 • HBweb.hu || balint.cyberhungary.net || PCNetsol.com